torsdag 29 december 2011

God jul världens bästa Emelie

Jo man tackar!
Det blir lixom aldrig fel när man köper julkappar till sig själv ;)
De här två, fina ljusstakarna fyndade jag på halva priset hos gulliga Irene på Irma´s uthus.
Mycket nöjd!



Jag och Anna åkte dit veckan innan jul och passade på att fynda massa fint både till oss själva och julklappar till nära och kära. Butiken är väldigt liten men det finns massa fint och Irene som äger den är så himla gullig och mysig. Hon slog in jättefina julklappar åt oss och som att inte det var nog så bjöd hon dessutom på en bunt med fina ljus i pastellfärger.
Då blir man GLAD :)



Mammas och pappas fint inslagna julklapp.

tisdag 27 december 2011

Julen kom och gick

Det gick så himla fort! Eftersom jag och Anders har så "dumma" jobb så har vi liksom aldrig något extra ledigt runt storhelger eller röda dagar så för mig så blev det endast en ynka ledig dag och det var julafton. Anders fick två, inte så mycket bättre. Så nu är vardagen tillbaka igen, vi jobbar och barnen går på dagis, helt själva på hela förskolan. Tur att vi har tre barn så de har sällskap ;)

Julafton var i alla fall jättemysig. Vi var hemma hos oss och  mina föräldrar och lillebror med flickvän var här och firade med oss. Massa god mat och godis, kalle anka, tomte, julklappar, ris ala malta, glögg och tv-häng. Precis som det ska vara. Och barnen var så nöjda med alla fina julklappar.

Enkel men fin dukning



Tre förväntansfulla killar framför granen



lördag 24 december 2011

God jul

Kikar in som hastigast och önskar er alla en riktigt, riktigt god och mysig jul. Här har vi precis ätit julfrukost, men skinka, varm choklad och massa tända ljus, barnen har öppnat sina morgonpaket och nu förbereder vi för fullt för om några timmar kommer mina föräldrar och bror hit och firar med oss. Första gången vi firar jul hemma hos oss. Ska bli riktigt mysigt!

fredag 23 december 2011

Tre små nissar

Tänk om jag hade vetat för ca 13 år sedan när jag köpte de här små tomtarna på DUKA (som det hette på den tiden) att jag faktiskt skulle få tre riktiga, egna, underbara, små nissar. Undra vad som hade hänt om jag köpt ett luciatåg istället ;)
Jag är inget stor fan av tomtar egentligen men de här tre älskar jag och de kommer fram varje år.
Man ser ju solklart att det är mina tre små killar som står där och ser söta ut.
Tripp, trapp, trull


En till liten tomte har vi faktiskt som kom till i år. Galet söt tycker jag

Och sen förståss tomtefar under granen som vaktar alla klappar

Men that´s it på tomtefronten.

Nu är det fredagsmys och lite julaftonsföreberedelser som gäller resten av kvällen.

Microknäck

Jag tänkte först dra igång med äkta knäckkok i kastrull men så påminde min kära mamma mig om att det går ju att göra i micron. Hade jag helt glömt fast jag gjorde det förra året ;) Så smidigt, lätt och gott. Och man slipper allt sull och lång väntetid och vara rädd att något barn går dit och bränner sig under tiden.

 
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
1 msk smör
ev. hackad mandel

 
Häll allt i en stor skål eller form som tål hög värme i micron. Ställ in i micron och kör i 5 minuter på full effekt. Ta ut, vispa runt och in i ca 4 minuter till om du vill ha en mjukare knäck, ytterligare nån minut om du vill ha hård knäck. Gör gärna kulprov så du får den som du vill ha den.

 
Good luck!

 
 Jag använde min tjusiga, rosa vispskål. Den var lagom stor så det kokade inte över i den och sen var det superlätt att hälla upp i knäckformarna direkt eftersom det är en hällpip på också.



Söta formar från Ullared.

Massa söt, sliskig och gooood knäck.

onsdag 21 december 2011

Tjuvstart

I år fuskade vi och klädde granen en hel vecka före jul. Och jag tror faktiskt att vi kommer fortsätta med den traditionen. Det är ju innan jul allt är mysigt och nytt. När den stora dagen passerat så vill man ju kasta ut gran och allt som hör julen till illa kvickt.

Jag och Fabian köpte en jättefin, tät gran för endast 149 kr på Blomsterlandet. Den såg inte så himla stor ut i butiken men när den kom in och på plats så blev det väldigt bred och stammen är väldigt sned, men strunt samma. Fin är den i alla fall :)

Pyntet går i rött, vitt och silver och jag har massa olika krims krams i den.

Bland annat olika kulor i fattigmanssilver

Egenhändigt gjorda ullkulor

Vita små "kulor" i olika former

Snöstjärnor i vitt och silver

Fjädrar

En liten ängel på toppen

Och massa, massa mer...

Idag fick fina Fridas paket ligga under granen och vänta på att hon skulle komma på lite julfika på kvällskvisten.
Paketet innehöll ett par gosiga tofflor och en vit ljusstake.






Fina fröknar!

 Man får absolut inte glömma dagisfröknarna till jul.
I år har vi ju 3 dagiskillar = 2 olika avdelningar = 7 fröknar. Så därför fick det inte bli så himla dyra presenter den här gången. Och det tycker jag absolut inte att det ska vara heller egentligen. Det är tanken som räknas. Små, söta skålar på fot fyllda med godis, cellofanomslag, en liten glasstjärna och en god jul-lapp.
Hoppas att presenterna ska falla fröknarna i smaken.





Idag är vi lediga, jag och barnen. På morgonen var vi iväg på Fabians 4-års kontroll på bvc. Han var lite för lång och lite för smal men han fick mycket väl godkänt ändå ;)  Efter bvc uträttade vi lite ärenden och sen åkte vi hem och åt lunch, julstädade lite och nu ska det kokas knäck. I kväll kommer bästa Frida hit på julmys.

tisdag 20 december 2011

Julklappar??

Igår hade vi besök av Botheimarna och medans barnen lekte så fixade jag och Anna med lite pyssel. Så är du ute efter julklappar i sista minuten så finns det lite fint till både prinsar och prinsessor.
Är du riktigt snabb så kanske vi hinner skicka så det hinner fram till jul annars är det nog hämtning här som gäller.

Vimpel 190 cm 200 kr
Kudde 170 kr
Käppren 300 kr

Julig vimpel 130 cm 150 kr

Vimpel i glassiga pasteller 190 cm 200 kr

Först till kvarn!!

måndag 19 december 2011

Galet god sallad

Linda, här kommer receptet ;)

Om ni ska ha gäster och vill bjuda på något riktigt gott så ska ni få ett recept på en supergod sallad av mig. Egentligen är det familjen Belfiore vi har att tacka för den för det var hos dem vi blev bjudna på den första gången. Det var inte exakt samma saker i den och kycklingen var gjord i ugnen, men det är ju det som är så himla bra med sallad  för man kan ha i precis det som man själv tycker om eller det man har hemma för tillfället. Vi har bjudit på den vid många tillfällen bla vid dop, kalas och middagar och den är alltid lika poppis.


Dela kycklingfileer i mindre bitar och stek i smör. Krydda med kaj P´s grillkrydda (viktigt, viktigt för det är den som gör den goooda smaken)
koka några portioner bulgur

mixa ihop en sallad av tex
salladsmix (olika salladssorter)
gurka
rödlök
rivna morötter
fetaost
soltorkad tomat
färska champinjoner
avocado
när bulguren svalnat häll ner den i salladen och blanda och lägg kycklingbitarna överst.
SÅS
Häll lite vatten i stekpannan där du stekt kycklingen och låt det koka upp. Häll ca ½ dl av vattnet genom en sil ner i 5 dl creme fraiche och pressa ner en vitlöksklyfta eller två och i med lite extra kaj p´s grillkrydda.

Servera med nybakat bröd. Eller gör som mig och fuska ;)  Fråga i affären om du får köpa frysta bakeoff baguetter (de stora som brukar vara färdiggräddade)  värm dem själv hemma i ugnen. 180 grader ca 10 minuter. Supergott!

lördag 17 december 2011

Pepparkakeland

I år blev det en hel liten pepparkaksby. Albin och Fabian har gjort ett varsitt litet hus och Anders en formel 1 bil. August ägnade sig åt att klämma på mängder av glasyr på pepparkakor, dekorera med smarties och ÄTA och jag fick smälta socker och bygga ihop allt.

Full koncentration krävs


Färgglatt och fint, precis som jag vill ha det...INTE ;) Men julen är barnens högtid och självklart måste man ha grälliga pepparkakshus. Det hör ju liksom till.

Hela byn med tomtar, gran och extra allt

Anders egendesignade formel 1bil ;)

Ljusslinga som lyser mysigt på kvällarna

Grabbarna beundrar sitt mästerverk.

Nu ska vi sätta fart här. Albin ska snart på kalas och vi andra ska ner på Kupolen och slåss med resten av Borlänge och köpa sista julklapparna och uträtta lite ärenden.

Trevlig helg på er!